ضخامت پوشش ضد حریق نقش بسیار مهمی در حفظ تیغه های فولادی ساختمان در برابر آتش سوزی دارد. به نوعی می توان گفت هر چقدر ضخامت پوشش های ضد حریق بیشتر باشد خطر فروریزی ساختمان در برابر حوادث کمتر خواهد شد. اگر هیچ گونه اطلاعاتی در مورد ضخامت پوشش های ضد حریق ندارید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی نحوه محاسبه ضخامت پوشش ضد حریق به طور کامل بپردازیم.
توجه به ایمنی ساختمان یکی از مهمترین مواردی است که مهندسان در ساخت و ساز بناهای مختلف باید آن را مورد توجه قرار دهند. از میان تمام تدابیر محافظی استفاده از پوشش ضد حریق یکی از سادهترین روشهایی است که میتواند از بسیاری از صدمات ناشی از آتش سوزی جلوگیری کند و جان هزاران نفر را نجات دهد. یکی از مهمترین مواردی که در هنگام اجرای این عایق بر روی بنا باید به آن توجه کرد، محاسبه صحیح ضخامت پوشش ضد حریق و نوع انتخابی این پوشش است. در ادامه با یکدیگر بررسی میکنیم که قطر استاندارد برای عایق ضد آتش چقدر است و چگونه میتوان میزان دقیق آن را محاسبه کرد.
مواد تشکیل دهنده پوشش ضد حریق چیست؟
همانطور که میدانید پوشش ضدحریق انواع مختلفی دارد و پوششهای سیمانی و گچی از جمله محبوبترین انواع عایقهای ضد آتش هستند. این مواد علاوه بر مقاومت بسیار بالایی که در برابر آتش دارند از نظر هزینه نیز بسیار مقرون به صرفه هستند.
پوششهای ضد حریقی که به آن اشاره کردیم از ترکیب مواد مختلفی مثل ورمیکولیت، الیاف تسلیح کننده، سیمان یا گچ، مواد کاهش دهنده خوردگی فلزات و رزین تشکیل شده اند. تمام مواد مذکور بعد از ترکیب با هم به صورت مادهای خشک در میآیند که برای استفاده روی سطوح باید با مقدار مناسبی از آب ترکیب شوند.
به طور کلی پوششهای معدنی که به پوشش ضد حریق سیمانی و گچی معروف اند بیشتر برای استفاده روی اسکلت اصلی و سطوح فلزی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. نحوه اجرای این مواد به این صورت است که بعد از ترکیب با آب به وسیله ابزار خاصی روی سطوح اسپری میشود. دقیقا به همین دلیل است که برای کسب بهترین نتیجه باید قطر لایه ضد حریقی که بهترین محافظت را از ساختمان ما انجام میدهد بدانیم.
چه عوالی در ضخامت پوشش ضد حریق اثر گذارند؟
از جمله مهمترین مواردی که در ضخامت پوشش ضد حریق اثر میگذارد شکل اصلی اسکلت ساختمان است. برای مشخص کردن ضخامت این عایق نیاز است تا محاسباتی تخصصی صورت بگیرد. مهندسان برای این کار سطح مشخصی از فولاد را انتخاب میکنند و ضخامت آن را بر سطح مقطع تقسیم میکنند. عدد به دست آمده تاثیر مستقیمی روی ضخامت پوشش ضد حریق دارد. یعنی هر چقدر این عدد بیشتر باشد ضخامت پوشش ضد حریق هم بیشتر میشود و هر چقدر عددی که به دست میآید کوچکتر باشد ضخامت نیز کمتر خواهد بود.
با توجه به جدیدترین قوانین مربوط به مقاوم سازی سازههای فلزی، پوشش های ضد حریق معدنی بر روی رابیتس و با ضخامت زیر انجام اجرا میشوند:
- پوشش ضد حریق با ضخامت 25 میلیمتر در آتش سوزی با مدت زمان دو ساعت دوام میآورد.
- در آتش سوزی سه ساعته این ضحامت 35 میلیمتر است.
- در آتش سوزیهای عظیمی با زمان چهار ساعت ضخامت پوشش ضد حریق 55 میلیمتر اندازه گیری میشود.
محاسبه پوشش ضد حریق چگونه انجام میشود؟
ضخامت و نوع پوششی که برای مقاوم سازی ساختمان در برابر آتش استفاده میکنیم ارتباط مستقیمی با مدت زمان سالم ماندن سازه در برابر آتش دارد. به همین دلیل مشخص نمودن ضخامت پوشش ضد حریق برای کارشناسان از اهمیت زیادی برخوردار است.
سالهای زیادی است که استفاده از پوششهای ضد حریق جزو دستورالعملهای ساختمان سازی قرار گرفته است. تعیین نوع و ضخامت پوشش به عوامل مختلفی بستگی دارد که در نهایت با پیشنهاد سازمان ناظر و مطابق با قوانین تعیین میشوند. به طور کلی مطلوبترین ضخامت این عایق چیزی بین 30 تا 500 میلیمتر است که برای تعیین میزان دقیق آن باید به این موارد توجه کرد:
- میزان مساحت مقطع ستون
- اندازهگیری ضخامت متال دک
- اندازهگیری عرشه فولادی
- دقت به نوع و تعداد ستونها
روش محاسبه:
- در مرحله اول میزان مقاومت اعضای باربر سازه در برابر حریق باید بر اساس مبحث سوم مقررات ملی تعیین شود. در این مبحث از مقررات ملی محدودیتی برای تعداد طبقات و ارتفاع ساختمان در نظر گرفته شده است که به جلوگیری از خسارت و تلفات ناشی از حوادثی مثل آتش سوزی و زلزله کمک میکند. با توجه به این قوانین میتوان نتیجه گرفت که ساختمان باید چه مدت زمانی در برابر آتش مقاومت کند و به این ترتیب میزان مقاومت لازم محاسبه میشود.
- گام دوم در تعیین ضخامت پوشش ضد حریق تعیین فاکتور مقطع اعضای سازهای میباشد. بعد از اینکه مدت زمان مورد نیاز برای مقاومت سازه در برابر آتش را محاسبه کردیم نوبت به محاسبه اینرسی حرارتی اعضای سازه میباشد. اینرسی حرارتی به معنای مدت زمانی است که یک سازهی فولادی در طی آن به دمای 500 درجه سانتی گراد میرسد. هر چه عدد به دست آمده در محاسبه اینرسی بیشتر باشد مقاومت آن قطعه در برابر حرارت نیز بیشتر است.
- مرحله آخر به بررسی ویژگیهای پوشش مورد نظر و تعیین نهایی ضخامت آن در هنگام اجرا اختصاص دارد. همه تولیید کنندگان برای تولید پوششهای ضد حریق خود از دستورالعملی مختص خود استفاده میکنند. به همین دلیل تمام این موارد در آزمایشکاههای مخصوصی مورد آزمایش قرا میگیرند و تائیدیه لازم برای اجرا روی سطوح را دریافت میکنند. این تاییدیه به همراه جدولی ارائه میشود که برای محاسبات ضخامت پوشش ضد حریق مورد استفاده قرار میگیرد.
قوانین و استاندارهای لازم در اجرای پوشش ضد حریق
قوانین و مقررات تعیین کننده در میزان ضخامت و انواع پوششهای ضد حریق هر ساله دچار تغیر و تحولاتی میشوند. اما مهمترین مسئله این است که مهندسین قبل از اقدام به اجرای این پوشش عوامل محیطی مثل رطوبت، دمای هوا، میزان بارندگی و موارد این چنینی را در نظر بگیرند.
نکته قابل توجه دیگر این است که اجرای پوشش باید قبل از ساختن سقف ساختمان انجام شود و بهتر است تمام فولاد و سطوح فلزی از هرنوع آلودگی و زنگ زدگی پاک شوند. در مورد مواد تشکیل دهنده پوششها هم قوانین خاصی وجود دارد مثلا این مواد باید دارای استاندارهای خاصی مثل موارد زیر باشند:
- UL263
- ASTM E119
- EN
- BS476
با وجود تمام موارد گفته شده متوجه میشویم که تعیین ضخامت پوشش ضد آتش کاری پیچیده و حساس است که باید توسط افراد متخصصی انجام شود که به تمام قوانین و استاندارهای ساختمان سازی تسلط کافی دارند. شرکت آرمان جاوید ماهان یکی از برترین مجریان و تولید کنندگان در زمینه مصالح و پوششهای ضد حریق میباشد. برای مشاوره و راهنماییهای بیشتر همین حالا با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
چرا میزان ضخامت پوشش ضد حریق اهمیت دارد؟
افراد ممکن است از محصولات متنوع موجود در بازار برای تکمیل یک ساختمان استفاده کنند. بنابراین اگر کارفرما تنها قصد خرید محصولات ارزان را داشته باشد خطری جدی ساختمان را در برابر حوادث ناگوار تهدید خواهد کرد. چرا که سازه های بی کیفیت و ارزان از مقاومت پایینی هم در برابر گرما برخوردار هستند. به همین دلیل است که بررسی ضخامت فایرپروف ها یکی از موارد حیاتی در حفظ ایمنی ساختمان به شمار می رود. در نهایت با یک مثال به درک بهتر این مطلب برای شما کمک می کنیم.
- محصولی با کیفیت و ضخامت معقول: مشخص است که میزان پاشش فایرپروف برای این نوع سازه ها در حد معقولی است.
- محصولی ارزان و با ضخامتی غیر معقول: اما برای این نوع محصولات باید از ضخامت بیشتری استفاده کرد تا مقاومت لازم را داشته باشد.
در محاسبه نوع ضخامت فایرپروف ها به چه نکاتی باید توجه کرد؟
تنها با کمی تامل و استفاده از فرمول های ساده می توان ضخامت پوشش ضد حریق را محاسبه کرد. البته قبل از استفاده از این فرمول باید به موارد تاثیر گذار زیادی دقت کرد تا بتوان تصمیمی درست و ایمن گرفت. برای درک بهتر این مطلب به لیستی که در قسمت زیر برای شما عزیزان آماده کرده ایم نگاهی بیاندازید.
لیستی از موارد مهم و تاثیر گذار در افزایش مقاومت سازه ها:
- استفاده از تیم متخصص اجرای فایرپروف ها
- شناخت کافی نسبت به سطوح مختلف ساختمان
- بررسی دقیق میزان مقاومت اعضای سازه در برابر حرارت
- توجه به قانون های مرتبط با میزان مقاومت اعضای در برابر حریق
- تعیین ضخامت فایرپروف ها طبق شرکت های تولید کننده این محصولات
اگر شما هم از شرکت معتبر آرمان جاوید جهان فایرپروف های خود را تهیه کرده اید. باید بگوییم که مشاوران شرکت آرمان جاوید ماهان همه روزه آماده راهنمایی شما عزیزان در زمینه تعیین ضخامت فایرپروف ها هستند.