استفاده از کپسول آتش نشانی یکی از راههای مطمئن و سریع در اطفاء حریقهای کوچک است به همین دلیل این وسیله کوچک و کاربردی تقریبا در تمام ساختمانها و حتی اماکنی مثل مترو و قطار نیز دیده میشود. طرز استفاده از این وسیله به گونهای تنظیم شده تا همه افراد بتوانند در صورت وقوع شرایط بحرانی از آن استفاده کنند. در مدارس نیز کودکان از سنین پایین آموزش میبینند که چگونه میتوان از یک کپسول آتش نشانی برای خاموش کردن آتش استفاده کرد. نکته مهمی که در رابطه با استفاده از این وسیله وجود دارد این است که کپسول آتش نشانی باید همیشه در حالت آماده به کار قرار داشته باشد. داشتن آگاهی از تاریخ مصرف کپسول آتش نشانی می تواند از بروز اتفاقهای ناخوشایند ناشی از شکستگی و یا خرابی کپسول جلوگیری کند. در این مقاله قصد داریم زمان تعویض کپسول اطفا حریق را با یکدیگر بررسی کنیم.
کپسول آتش نشانی شامل ترکیبات شیمیایی ویژهای است که پس از گذراندن عمر مفید خود کارکرد اصلیشان را از دست میدهند. استفاده از کپسولهای تاریخ مصرف گذشته نه تنها به خاموش کردن آتش کمک نمیکنند بلکه به دلیل خروج مواد و ترکیبات ناسالم میتوانند باعث حوادث زیان بار دیگری هم شوند. از آنجایی که آتش سوزی از جمله حوادث غیرمترقبهای است که میتواند در کمتر از چند دقیقه صدمات مالی و جانی فراوانی به جای بگذارد، بهتر است قبل از وقوع این حادثه اقدامات لازم برای مقاوم سازی ساختمان را انجام دهیم و تجهیزات سادهای را برای اطفا حریق آماده کنیم. پوشش ضد حریق یکی از روشهایی است که با بهرهگیری از آن میتوانیم مقاومت ساختمانها را تا چندین برابر در مقابله با آتش افزایش دهیم. در ادامه درباره نشانههای تعویض کپسول آتش نشانی و طول عمر مفید آن بیشتر صحبت میکنیم.
علائمی که نشان میدهد زمان تعویض کپسول اطفا حریق فرا رسیده است
کپسول یکبار مصرف
به طور کلی طول عمر مفید کپسول های آتش نشانی ده سال است و همه متخصصین توصیه میکنند تا حداکثر هر دوازده سال یکبار کپسول آتش نشانی موجود در محل زندگی خود را تعویض نمایید. از آنجایی که این مدت زمان بسیار طولانی است و اکثر افراد نمیتوانند طول عمر دقیق کپسول آتش نشانی را به یاد آورند بهتر است برای اطمینان از این مسئله هرماه گیج فشار را بررسی کنید تا از عملکرد درست آن مطمئن شوید.
درست است که طول عمر استاندارد کپسولهای یکبار مصرف بین ده الی دوازده سال است، اما همه افراد باید هر چند وقت یکبار آزمایش هیدرواستاتیک انجام دهند تا مطمئن شوند پوسته بیرونی کپسول هنوز در شکل مناسبی قرار دارد. آزمایش هیدرواستاتیک فشار کپسول ها را با استفاده از آب و یا سایر مایعات غیر قابل فشرده ، بررسی می کند. این کار باید توسط یک شرکت معتبر خدمات ساختمانی انجام شود. اگر کپسول آزمایشات لازم را پشت سر نگذارد، یعنی زمان تعویض آن فرا رسیده است و باید با مشاوره با متخصصان با تجربه جایگزین مناسبی برای آن پیدا کنید.
کپسول قابل شارژ
در کپسولهای قابل شارژ علائم آسب دیدگی و خرابی به وضوح خودشان را نشان میدهند. به همین دلیل میتوانید به سرعت و فقط با بررسی فیزیکی اشکالات موجود در این وسیله را تشخیص دهید و در صورت نیاز نسبت به تعویص کپسول آتش نشانی اقدام کنید. علائم پایان عمر کپسول قابل شارژ عبارتند از:
- مشاهده نشتی و یا شکستگی آببند کپسول که مانع شارژ قوطی میشود
- آسیبدیدن پوسته بیرونی کپسول اطفا حریق
- پیوست نشدن برچسب بازرسی
- شل بودن نصب قطعات کپسول به جایگاهش
- جداشدن و یا شکسته شدن پین قفل کپسول
- عدم موفقیت در آزمایش هیدرواستاتیک کپسول
- کاهش آرام و آهسته فشار دستگاه
- لق شدن دسته کپسول که استفاده از کپسول را سخت میکند
- زنگزدگی ناشی از رطوبت محیط که باعث ناقص عملکردن میشود
دقت داشته باشید که اگر زمان تعویض کپسول اطفا حریق شما فرا رسیده و کپسول فعلی شما بیفایده است نباید ایمنی کافی برای دور انداختن کپسول قدیمی را فراموش کنید. کپسول اطفا حریق پر از مواد شیمیایی تحتفشار هستند و هرگز نباید آن را در سطل زباله بیندازید. بهتر است ابتدا با یک فرد متخصص در این زمینه مشورت کنید و در صورت صلاح او ابتدا تمام گاز درون کپسول را تخلیه کنید و سپس پوسته خالی را با رعایت تمام تدابیر امنیتی درون سطل زباله قابل بازیافت بیندازید.
چگونه طول عمر کپسول آتش نشانی را افزایش دهیم؟
طریقه نگهداری در طول عمر هر کالایی اثر میگذارد. درباره کپسول اطفاء حریق نیز تا زمانی که تست های هیدرواستاتیک و الزامات لازم برای نگهداری آن را رعایت کنید میتوانید انتظار داشته باشید که کپسول تا سالهای زیادی بدون بروز مشکل آماده استفاده باشد. اما به طور کلی رعایت این نکات میتوانند به عملکرد صحیح و طول عمر این دستگاه آتش نشانی کمک کنند:
- از پر بودن آن مطمئن شوید.
- بازرسی ماهانه بر روی انواع کپسول های آتش نشانی را جدی بگیرید.
- کپسول را برای بازرسی سالانه نزد افراد متخصص ببرید.
- بسته به نوع کپسول بهتر است هر 5 الی 10 سال آزمایشات هیدرواستاتیک را انجام دهید.
- از ضربه و صدمه فیزیکی به آن خود داری کنید.
- کپسول را در محلی امن و دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید.
نحوه شارژ کپسول آتش نشانی چگونه است؟
در قدم اول شما باید از نوع کپسول و ترکیبات موجود در آن آگاه باشید. معمولا همه این موارد در اطلاعات موجود بر روی کپسول نوشته شده اند. برخی از کپسولها با آب و کف پر میشوند. اما برخی دیگر توسط مواد شیمیایی جامدی پرشده اند در اثر واکنشهای شیمیایی به اطفا حریق کمک میکند. نکته بسیار مهم این است که بدانید کپسول اطفا حریق شما از چه موادی پر شده است.
برای شارژ کپسول ابتدا باید مواد آن را به طور کامل تخلیه کنید. عملیات تخلیه به اینگونه است که شما دست خود را روی ضامن تخلیه نگه میدارید تا تمام مواد شیمایی آن خارج شود. برای شارژ کپسول اطفا حریق باید به مواد و یک دستگاه که مواد تحتفشار را به درون کپسول اطفا حریق منتقل میکند دسترسی داشته باشید تا بتوانید کپسول اطفا حریق خود را شارژ نمایید.
با توجه به موارد گفته شده متوجه میشویم که نگهداری و شارژ به موقع کپسول آتش نسانی چه نقش مهمی را در امنیت جان و مال افراد در حین آتش سوزی ایفا میکنند. شرکت آرمان جاوید ماهان یکی از برندهای قدیمی و باتجربه در زمینه تولید و نصب پوششهای ضد حریق میباشد. انتخاب بهترین مصالح و محصولات مناسب برای مقاوم سازی ساختمان در برابر آتش به دانش و تجربه بالایی نیاز دارد. به همین دلیل این کار باید توسط افراد مختصص و با تجربه انجام شود. ما با سالها تجربه در این امر برای خدمتگذاری به شما حاضریم. برای مشاوره و راهنماییهای بیشتر همین حالا با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.