آتش سوزی از رویدادهای ناگهانی و غیرمنتظرهای است که وقوع آن علاوه بر خسارتهای مالی فراوان میتواند صدمات جبران ناپذیری بر جان و سلامتی انسانها وارد کند. به همین دلیل یکی از مهمترین قوانین در ساخت و سازهای امروزی مقاوم سازی بنا در برابر حریق است. لازم به ذکر است که اهمیت این مسئله در ساختمانهای تجاری بزرگ و پرتردد و همچنین کارخانجات صنعتی چندین برابر میشود. احتمالا شما هم هنوز خاطره دلخراش ساختمان پلاسکو را به یاد دارید و از اهمیت روشهای حفاظت در برابر حریق به خوبی آگاهی دارید.
معمولا زمانی که از مهار و حفاظت در برابر آتش سوزی صحبت میکنیم بسیاری از مردم تنها با مواردی مثل اسپرینکلر و خاموش کنندههای تعبیه شده در ساختمان آشنایی دارند اما این موارد تنها بخش کوچکی از موارد حفاظت در برابر حریق به شمار میروند. امروز در این مقاله قصد داریم تا تمام روشهای حفاظت از ساختمان در برابر آتش سوزی را طور کامل توضیح دهیم، پس با ما همراه باشید.
انواع روشهای حفاظت در برابر حریق
روشهای رایج مقاوم سازی و یا حفاظت ساختمان در برابر حریق شامل دو دسته کلی میشوند: روش فعال (AFP) و روش منفل (PFP). هردو این روشها نقش بسیار مهمی در حفاظت از ساختمان بر عهده دارند. از این رو در هنگام ساخت و مهندسی یک سازه باید درباره استفاده از هرکدام به یک اندازه وسواس به خرج داده شود. شاید شما هم هنوز درک درستی از مفهوم روش فعال و منفعل ندارید؛ به همین دلیل در ادامه با ویژگی و معنی هرکدام آشنا میشویم.
روش فعال حفاظت ساختمان در برابر حریق چیست؟
روش فعال حفاظت ساختمان در برابر حریق به معنای آن دسته اقداماتی است که در لحظه آتش سوزی و به صورت یک عمل فعال در مقابله با آتش انجام میشود. مثلا زمانی که بخشی از ساختمان آتش میگیرد و ساکنان آن دکمه مخصوصی که قبلا برای هشدار آتش سوزی تعبیه شده بود را فشار میدهند، یکی از روشهای فعال حفاظت در برابر حریق در حال انجام شدن است.
البته روش فعال لزوما به منظور دخالت مستقیم انسانی در خاموش کردن آتش نیست. برای مثال زمانی که دود و حرارت به سنسورهای مخصوص برخورد میکنند و اسپرینکلرها به خودی خود روشن میشوند نیز نوعی دفاع فعال در برابر حریق در جریان است. همه سیستمهای اطفا حریق ، سیستم تشخیص و سیستم اعلام آتش سوزی، همگی در دسته روشهای محافظت فعال در برابر حریق قرار میگیرند. زیرا اقدام به موقع و عملکرد هر کدام میتواند خسارات ناشی از آتش سوزی را به مقدار زیادی کاهش دهد. در ادامه درباره هر کدام از روشهای فعال حفاظت در برابر حریق بیشتر توضیح میدهیم.
سیستم تشخیص و اعلام آتش سوزی در ساختمان
سیستم تشخیص آتش سوزی شامل تمام تجهیزاتی است که در اثر بروز دود و نشانههای آتش سوزی، ساکنان ساختمان را از این خبر آگاه میکنند. سیستمهای تشخیص و اعلام آتش سوزی به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
- تجهیزات اعلام حریق خودکار: این سیستمها دارای سنسورهایی برای پاسخ به نشانههای آتش هستند. حسگرهای تعبیه شده در این وسایل معمولا در هنگام برخورد با دود و دمای بالا فعال میشوند. در طی این برخورد آژیرهای هشدار دهنده آتش سوزی نیز به صدا در میآیند.
- سیستم اعلام حریق دستی: این سیستم زمانی کارایی دارد که نگهبان و یا یکی از اعضای ساختمان پس از مشاهده آتش سوزی آن را به صدا در آورد و به بقیه ساکنین درباره این پیشامد هشدار دهد.
تجهیزات ساده آتش نشانی برای اطفا حریق
از جمله مهمترین تجهیزات اطفا حریق میتوان به اسپرینکلر و شلنگ آتش نشانی اشاره کرد. علاوه بر این در همه محلهایی که احتمال وقوع آتش سوزی در آنها وجود دارد تجهیزات سادهای مثل کپسولهای آتش نشانی توسط کارشناسان و متخصصان ایمنی قرار میگیرند.
روش منفعل حفاظت ساختمان در برابر حریق چیست؟
روش منفعل حفاظت ساختمان در برابر حقیق با وجود اینکه از چشم بسیاری از افراد پنهان میماند اما نقش بسیار حیاتی در بالابردن مقاومت ساختمان ایفا میکند. در این روش هریک از بخشهای ساختمان به تفکیک توسط تجهیزات و مواد خاصی مقاوم میشوند. تمامی تدابیر امنیتی در روش منفعل پیش از ساخت کامل ساختمان انجام میشوند. با تجهیز ساختمان به این روش، در هنگام وقوع آتش یک سد دفاعی برای جلوگیری از رسیدن آن به قسمتهای مسکونی ساختمان وجود دارد. این عایق از پخش بیشتر آتش و رسیدن آن به هسته اصلی ساختمان جلوگیری میکند. انواع پوششهای ضد حریق، کفپوشها، درها و تمام مصالح ضد آتش همگی از مصداقهای حفاظت از ساختمان در برابر حریق به روش منفعل میباشند.
روش منفعل چگونه عمل میکند؟
تجهیزات منفعل با وجود روش سادهای که در کنترل آتش سوزی در ساختمان دارند بسیار کارامد و موفق عمل میکنند. برای آشنایی بیشتر، مهمترین کاربریهای این تجهیزات را بیان میکنیم:
- حیطه بندی ساختمان: منظور از حیطه بندی تقسیم فضای ساختمان به بخشهای مختلف برای جلوگیری از گسترش آتش سوزی میباشد.
- تقویت اسکلت ساختمان: نصب مواردی مثل ستونهای بیشتر، دیوار حائل و تیغههای مظاعف زمان ریزش ساختمان که ناشی از آتش سوزی میباشد را به تاخیر میاندازد.
- استفاده از پوششهای ضد حریق: یکی از مهمترین مواردی که در هنگام آتش سوزی مقاومت ساختمان را تا حد بسیار زیادی افزایش میدهد پوششهای ضد حریق میباشد. این عایق که به آسانی مورد استفاده قرار میگیرد تاکنون جان بسیاری از افراد را در هنگام وقوع حادثه حفظ کرده است.
کدام روش در حفاظت در برابر حریق بهتری عمل میکند؟
استفاده از هر دو روش فعال و غیر فعال در حفاظت در برابر حریق ضرورت دارد. این دو روش با وجود اینکه عملکرد متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند اما به صورت مکمل عمل میکنند. به این ترتیب روش منفعل از گسترش آتش سوزی جلوگیری میکند و تخریب ساختمان را به تعویق میاندازد. روشهای حفاظت فعال نیز با هشدار به موقع برای تخلیه ساختمان و تلاش برای خاموش کردن آتش نقش مهمی در حفاظت از ساختمان و ساکنین آن ایفا میکنند.
با وجود تمام این موارد، متوجه میشویم که بالا بردن مقاومت ساختمان و اقدامات لازم برای دفاع از آن چه نقش مهمی را در ساختمان سازی ایفا میکنند. شرکت آرمان جاوید ماهان با سالها تجربه در زمینه تولید و نصب پوششهای ضد حریق میباشد. انتخاب نوع پوشش ضد حریق و اجرای آن کاری بسیار تخصصی و پیچیده است. به همین دلیل این کار باید توسط افراد مختصص و با تجربه انجام شود. ما با سالها تجربه در این امر برای خدمتگذاری به شما حاظریم. برای مشاوره و راهنماییهای بیشتر همین حالا با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.